Όχι, δεν είναι το Ελληνικό Straight Story, είναι άλλη μία ταινία του Lynch στις αναρτήσεις μας. Κάτι έχω πάθει τελευταία.
Σκηνοθέτης: David Lynch
Σενάριο: John Roach, Mary Sweeney
Προβλήθηκε: 1999
Είδος: Κοινωνικό
Η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία του Alvin Straight, ενός ηλικιωμένου ανθρώπου. Ο Αλβιν ζει στην Άιοβα μαζί με την κόρη του. Είναι 73 ετών. Μια μέρα τηλεφωνούν σπίτι του και του λένε ότι ο αδερφός του που ζει 360 μίλια μακριά έπαθε εγκεφαλικό. Ο Άλβιν αποφασίζει να πάει με την μηχανή που κόβει το γρασίδι κι ένα κινητό τρέηλερ να βρει τον αδερφό του, με τον οποίο έχουν να μιλήσουν 10 χρόνια.
Η ταινία επικεντρώνεται στο ταξίδι του Άλβιν και στους ανθρώπους που συναντάει. Μέσα από αυτές τις επαφές ο Άλβιν διαγράφει ένα μέρος του εγωισμού του κάθε φορά γιατί συναντάει και θυμάται τον εαυτό του στο παρελθόν ενώ ταυτόχρονα δίνει κι αυτός τα δικά του μαθήματα. Στην πρώτη του διανυκτέρευση στα χωράφια της Άιοβα, συζητάει με μια νεαρή κοπέλα που είναι έγκυος και το έχει σκάσει από το σπίτι της. Σ' αυτή την γλυκιά συζήτηση βλέπουμε την αξία της οικογένειας και πόσο απλουστευμένα μπορεί ν' αγαπήσει κανείς τους συγγενείς του. Η κοπέλα θα εκτιμήσει το παιδί που κουβαλάει, την ανησυχία του φίλου της και των γονιών της και θα θυμήσει στον Άλβιν ότι κι αυτός είχε κάποτε παιδιά, γυναίκα, οικογένεια. Μια οικογένεια που θα συναντήσει και θα τον βοηθήσει να φτιάξει την μηχανή του θα τον κάνει να θυμηθεί τις συνθήκες με τις οποίες ζούσε στον πόλεμο, το πόσο παράλογες είναι αυτές οι καταστάσεις και πως τον έχουν στιγματίσει. Παράλληλα θα κάνει δυο αδέρφια ν' αγαπηθούν καθώς τους λέει πως ένας αδερφός είναι πάντα ένας αδερφός. Ό,τι κι αν γίνει. Υπενθυμίζοντας έτσι στον εαυτό του τον στόχο του. Αργότερα θ' ανταλλάξει απόψεις με νέα παιδιά για το πως είναι να είσαι νέος, γέρος, από δύο οπτικές γωνίες.
Η σκηνή στο μπαρ είναι εκπληκτική. Επίσης το κλείσιμο της ταινίας ήταν φοβερό... Ο Άλβιν έφερε στην ζωή του το όνειρο του, μια στιγμή από το παρελθόν που τόσο αγαπούσε. Τέλος είναι χαριτωμένα νοσταλγικό να βλέπεις τους νέους ποδηλάτες να προσπερνάνε τον Άλβιν, τα μεγάλα τρακτερ το ίδιο, αλλά και τον Άλβιν να συνεχίζει ακάθεκτος. Είναι τρομερό πώς μέσα από ένα τάξιδι ξεδιπλώνεται ένας άνθρωπος, πώς βλέπεις το τι είσαι, το παρελθόν σου, μέσα από έναν στόχο, από κάτι μελλοντικό. Καθόλου συντηρητική η ταινία, αν σκεφτεί κανείς πως κάποια στιγμή όλοι θέλουμε να δούμε απλά κι όμορφα πράγματα, ειδικά από έναν άνθρωπο που μας έχει συνηθίσει σε αναζητήσεις του υποσυνείδητου. Μετά την Χαμένη Λεωφόρο, βλέπουμε μια άλλη αναζήτηση, σ' έναν άλλο δρόμο. Δεν είναι ένας τόπος αγγελικά πλασμένος ο κόσμος μας, δεν θέλει να πει κάτι τέτοιο, απλά μερικές φορές μπορούμε να δούμε την καλή πλευρά των ανθρώπων, την αγνή, καθημερινή, που μπορεί ν' αγαπήσει. Πολλά νοήματα, που βρίσκεις μέσα από τους διαλόγους, δίχως να είναι βαθύτερα- είναι πραγματικά. Απλά τα πράγματα, δείτε την, είναι καταπληκτική. Ο... Κέρουακ με ηλικιωμένους ήρωες και μια φωτογραφία άλλο πράγμα...
Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009
Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009
Last tango in Paris
Μετά απο καιρό ποστάρω για μια απο τις πιο γνωστές και αμφισβητούμενες ταινίες του Ιταλού Bernando Bertolucci την οποία και είδα χτές.
Director:Bernardo Bertolucci
Writers:Bernardo Bertolucci
Year: 1972
Η Jeanne είναι μια 20χρονη που ψάχνει ένα διαμέρισμα στο Παρίσι για να μείνει με τον αρραβωνιαστικό της Tom.Ο Paul είναι ένας 50άρης ιδιοκτήτης μοτέλ που μόλις η γυναίκα του έχει αυτοκτονήσει.Συναντιούνται τυχαία σε ένα άδειο διαμέρισμα και εκεί ξεκινάει ένας ''δεσμός'' εξαναγκασμού αλλα και αλληλεξάρτησης.
Η ταινία αποτέλεσε σοκ κυρίως για τις τολμηρές ερωτικές σκηνές της(οι οποίες είναι και μερικές απο τις καλύτερες που έχω δεί) αλλά και για τη γενικότερη στάση της.Ένας μηδενισμός και μία δυσφορία δημιουργείται τόσο απο τα θεσπέσια πλάνα με την ΤΕΛΕΙΑ φωτογραφία και τις υπολογισμένες μέχρι αηδίας κινήσεις της κάμερας όσο και απο τις φαντασιώσεις και χυδαίες ατάκες που ξεστομίζει κυρίως ο Paul αλλά δέχεται η Jeanne.Τα πρόσωπα φαίνεται να βρίσκονται σε μία πλήρη κενότητα με την ζωή του Paul να έχει καταστραφεί πλήρως(φαίνεται αμυδρά σε όλη τη ταινία αλλά κυρίως προς το τέλος) και την ζωή της Jeanne να συμπληρώνεται απο ένα ψεύτικο πλήρως κλισαρισμένο ντοκιμαντέρ που γυρίζει ο Tom με πρωταγωνίστρια την ίδια.Το αρσενικό παρουσιάζεται ως άρχοντας του παιχνιδιού,με έναν Marlon Brando να είναι άλλωτε ψυχρός άλλωτε θερμός, που αρχίζει και τελειώνει ολη αυτή την ιστορία αλλα τελικά βρίσκεται χαμένο.Ο Bertolucci δεν αφήνει πουθενά να χαθεί το κλίμα της ταινίας με άδειους χώρους και περίεργους φωτισμούς να κυριαρχούν ενω τα πρόσωπα κινουνται φυσικότατα μέσα σε αυτό το σκηνικό μέχρι να επέλθει η τελική απελευθέρωση.Η τελευταία σκηνή είναι κορυφαία.
Ταινία κατ' εμε μάστ μάθημα για ακροατές αλλα και τον νεότερο κινηματογράφο γενικότερα.
Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009
Το κύμα
Die Welle
Director : Dennis Gansel
Writers : Dennis Gansel
Writers : Dennis Gansel
Peter Thorwarth
Release Date : March, 2008
Release Date : March, 2008
Αυτήν την ταινία την είδα πρόσφατα αφού είχα ακούσει τόσα πολλά για αυτήν και θεώρησα ότι δεν γίνεται να της αποδίδουν άδικα τόσες επιβραβεύσεις. Τοποθετούμαστε λοιπόν στη Γερμανία σε ένα συνηθισμένο δημόσιο σχολείο. Βασικός πρωταγωνιστής ένας αναρχικός καθηγητής που θα αναλάβει το μάθημα της απολυταρχίας. Κόντρα ρόλος για αυτόν αλλά δέχεται και έτσι ξεκινούν τα μαθήματα.Προσπαθώντας όμως να βάλει τους μαθητές του στο «κλίμα» του φασισμού και της απολυταρχίας σε γενικότερες γραμμές δημιουργεί μια ομάδα, ένα κόμμα, το Κύμα το οποίο δεν απέχει πολύ από τους Νεοναζί. Τα παιδιά φανατίζονται και φτάνουν σε ακραίες καταστάσεις και σε βίαιες διαμάχες με τους συμμαθητές τους. Μέσα από τη ταινία ο σεναριογράφος τονίζει πόσο σημαντική επιρροή μπορεί να δεχτεί μια μάζα νέων [ίσως και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας σε άλλες περιστάσεις] και πόσο εύκολα ένας άνθρωπος αφοσιωμένος στις ιδέες του μπορεί να χάσει τον εαυτό του και να τυφλωθεί από την εξουσία. Οι συγκεκριμένοι νέοι πιστεύοντας ότι αποτελούν κάτι διαφορετικό, ενθουσιασμένοι από την ασφάλεια και την ικανοποίηση τού να γίνεσαι μέλος μιας ομάδας, δέχτηκαν την πλύση εγκεφάλου με προθυμία και μπλέχτηκαν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις . Ίσως σε αληθινές καταστάσεις όλα αυτά τα συμβάντα να μην είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν σε τόσο μικρό διάστημα όσο δείχνει η ταινία (μια εβδομάδα) αλλά σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν παρόμοιοι σκοποί και πρόθυμοι ηγέτες ακόμα και σήμερα. Πάντως η ανατριχίλα του τέλους είναι αρκετή ώστε να περάσει το μήνυμα και να δώσει την ώθηση να σκεφτούμε τι πρέπει να δεχόμαστε, τι όχι , ποιους ανθρώπους πρέπει να αφήσουμε να μας επηρεάζουν και να ξεχωρίζουμε την εκμετάλλευση και το συμφέρον.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)