Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Knowing




Σκηνοθετης: Alex Proyas
Σεναριογραφοι:
Story:
Ryne Douglas Pearson
Screenplay:
Ryne Douglas Pearson
Alex Proyas
Stuart Hazeldine
Juliet Snowden
Stiles White
Πρωταγωνιστες: Nicolas Cage, Rose Byrne

Για αρχη, 1959.
Η Λουσιντα ειναι μια εκ των μαθητων ενος σχολειου καπου στην Αμερικη, που αποφασιζει να θαψει τη δικια του time capsule. Τα παιδια εκεινης της ταξης λοιπον ζωγραφιζουν πως οραματιζονται το μελλον, βαζουν ολες τις δημιουργιες σε μια καψουλα και τη θαβουν ωστε να ανοιχτει 50 χρονια αργοτερα απο τους τοτε μαθητες.
Η Λουσιντα ομως δεν ζωγραφιζει. Γραφει αριθμους. Ο χρονος τελειωνει και η δασκαλα μαζευει τις ζωγραφιες, και τραβαει αποτομα το χαρτι απο τα χερια της Λουσιντα που δεν προλαβε να γραψει οσα ηθελε.

2009, 50 χρονια μετα.
Ο Κεηλεμπ ειναι στους μαθητες της ταξης που θα ανοιξουν την καψουλα που θαφτηκε πριν 50 χρονια. Του ετυχε ο φακελος της Λουσιντα, ενα χαρτι με αριθμους που πιστευε οτι ηταν ενας χαρτης ή καποιο σημαδι. Ο πατερας του Τζοναθαν(Nicolas Cage), αστροφυσικος στο επαγγελμα, ανακαλυπτει αργοτερα οτι οι αριθμοι που εχει το χαρτι του γιου του ειναι ημερομηνιες. Ημερομηνιες μεγαλων καταστροφων που τις ακολουθει ο ακριβης αριθμος των εκαστοτε θυματων.

Ο γιος του μερικες φορες του λεει οτι ακουει ψιθυρους, αλλα ο πατερας του παντα του ελεγε οτι εκανε παρασιτα το ακουστικο βαρηκοιας του.
Τους ιδιους ψιθυρους τους ακουει και η εγγονη της Λουσιντα, η Αμπη.
Ο Τζοναθαν γνωριζει τη μητερα της Αμπη, Νταιανα(Rose Byrne), ωστε να μαθει για τη Λουσιντα και τις ικανοτητες της να προβλεψει το μελλον.

Στην τελευταια ημερομηνια στο χαρτι της Λουσιντα διπλα αντι για αριθμο θυματων ελεγε Ε.Ε. δηλαδη Everyone Else. Ηταν λοιπον αυτη η ημερομηνια το τελος του κοσμου.

Οι ψιθυροι που ακουγαν τα παιδια ηταν απο εξωγηινους που προσπαθουσαν να τους σωσουν. Μαζευαν τους εκλεκτους, δηλαδη μονο αυτους που τους ακουγαν ωστε να τους μεταφερουν σε καποιον αλλον φιλικο πλανητη και να σωσουν το ανθρωπινο ειδος. Αυτους τους ψιθυρους ακουγε και η Λουσιντα..

Καλη ταινια, καποια σημεια δεν μου αρεσαν σκηνοθετικα(ας πουμε να τρεχει πανικοβλητος ο κοσμος που ερχεται η καταστροφη της γης και ο Κεητζ αραχτος στο αμαξι του να μην συνανταει ουτε μισο μποτιλιαρισμα) κλπ. Σαν συνολο με αφησε ικανοποιημενη.

3 σχόλια:

  1. παιδιά διαβάζω το μπλογκ σας κ έχω να επισημάνω τα εξής : α. γιατί δεν βάζετε αστεράκια ? και β. γιατί δεν κάνετε κριτική, αλλά παρουσίαση ? δλδ στο παραπάνω κείμενο μόνο στην τελευταία παράγραφο λες τη γνώμη σου - στις προηγούμενες απλά μας αναλύεις τι συμβαίνει

    καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου φιλε.Δεν ειμαι ο συγγραφεας του παραπανω αρθρου και η Ρανια μπορει να σου απαντησει καλυτερα στο δευτερο ερωτημα.
    α)Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι η βαθμολογια ειναι το τελευταιο πραγμα που χρειαζεται μια αναλυση/αναδειξη/περιγραφη ταινιων που κανουμε(ή τουλαχιστον κανω) σε αυτο το μπλογκ.Αλλωστε πιστευω οτι αν διαβασεις το αρθρο καταλαβινεις πανω κατω τι ειναι η ταινια αν πιστευεις οτι θα σουκινησει το ενδιαφερον κλπ οποτε μια ξερη βαθμολογια στο τελος θα ηταν αχρηστη ισως και ασχετη με τα παραπανω..Εκτος αυτου υπαρχουν site οπως το imdb.com οπου μπορεις να βρεις πιο αντικειμενικες(πολλες υποκειμενικες) βαθμολογιες και ετσι να ξερεις πανω κατω αν αξιζει.

    Ευχαριστουμε για τις παρατηρησεις και φυσικα για την παρακολουθηση:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. (author εδω)
    Ε δεν μπορω να ριξω μια κριτικη χωρις να κανω και μια παρουσιαση. Αλλωστε δεν εχουμε αυτο το μπλογκ απλα και μονο για να ριχνουμε χωμα ή να εξυμνουμε μια ταινια, αλλα και να πεισουμε ατομα να δουν/αποφυγουν καποιο εργο.

    Ευχαριστω για τις παρατηρησεις παντως:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή