Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Κινηματογραφικά Δίδυμα

Πήρα θάρρος με τις Γυναίκες της Disney και σκέφτηκα να γράψω για αγαπημένα και κλασσικά/καλτ δίδυμα. Αιτία ο Timon και ο Pumbaa! Επειδή βλέπω μας διαβάζει κόσμος, αν θέλετε, πείτε κι εσείς κανά δίδυμο, γιατί προφανώς θα ξεχάσω πολλά. Είχα σκεφτεί να γράψω για το ντουετάκι από Manhattan (Woody Allen, Diane Keaton) και The Odd Couple (Jack Lemmon, Walter Matthau), αλλά σ' αυτά τα δίδυμα έδεσε περισσότερο η χημεία των ηθοποιών, όχι τόσο οι χαρακτήρες -αν και οι δεύτεροι ήταν αξιομνημόνευτοι στις εν λόγω ταινίες. Συνεργάστηκαν και σε κάμποσες κιόλας. Για κάποιο λόγο βέβαια, θεωρώ χαζή την ανάρτηση αυτή και θα επανέλθω με ταινία. Για πάμε.

Timon & Pumbaa (Lion King)


Από τα καλύτερα δίδυμα στον κινηματογράφο και ειδικά στα κινούμενα. Βέβαια, μιλάμε για την καλύτερη ταινία της Disney. Ο Timon λοιπόν είναι ένα νευρικό σουρικάτα και ο Pumbaa ένα καλοσυνάτο αγριογούρουνο. Ο πρώτος είναι ο αρχηγός, ο φαινομενικά έξυπνος, έχει μια απάντηση ένα σχέδιο για όλα. Δίνει διαταγές στον Pumbaa, στον οποίο όμως είναι γατζωμένος, κυρίως για να προστατεύεται. Μπορεί να μην το δείχνει, αλλά τον υπεραγαπά. Ο Pumbaa από την άλλη είναι αγαθός, με καλές προθέσεις κι έχει κάποιες φοβερές αναλαμπές, τις οποίες ο Timon, είτε απορρίπτει, είτε παρουσιάζει ως δικές του ιδέες. Και οι δύο είναι αυτό που λέμε απόκληροι και περιθωριακοί της κοινωνίας(χωρίς να παρουσιάζεται αρνητικά στην ταινία), ζουν νομαδικά, έχοντας ο ένας τον άλλον, ισχυρίζονται ότι πατρίδα τους είναι η γη και είναι της απόψης ότι δεν πρέπει να υπάρχουν έννοιες... Hakuna Matata δηλαδή!

Woody & BuzzLightyear (Toy Story)


Από το λατρεμένο Toy Story, την πρώτη ολοκληρωτικά ψηφιακή ταινία της Disney σε συνεργασία με την Pixar, γνωρίσαμε τον Woody και τον Buzz. Ο Woody είναι το αγαπημένο παιχνίδι του Andy, ένας cowboy και τα υπόλοιπα παιχνίδια τον έχουν σαν αρχηγό μέχρι που στα γενέθλια του Andy, έρχεται ο space ranger, BuzzLightyear, ο οποίος όμως νομίζει ότι είναι πραγματικός διαστημάνθρωπος και όχι παιχνίδι. Λόγω των δυνατοτήτων του, κλέβει τη δόξα από τον Woody, αλλά και την θέση στην καρδιά του Andy και στην προσπάθεια του δεύτερου να πάρει πίσω τη θέση του, χάνονται στον έξω κόσμο και πλέον οι δύο αντίπαλοι πρέπει να συνεργαστούν για να γυρίσουν πίσω. Έχουν έναν ηρωισμό κι ένα τσαγανό γενικότερα. Και οι δύο είναι αυτό που λέμε "αρχηγοί", επομένως η κόντρα είναι έντονη, τσακώνονται συνεχώς, αλλά στο τέλος πάντα τα βρίσκουν.

Shrek & Donkey (Shrek)


Από τις αγαπημένες μου ταινίες κινουμένων σχεδίων. Ο Σρεκ, ο πρωταγωνιστής μας, είναι ένα τέρας (Ogre το λέει το καλό μας google, εγώ δε τα ξέρω αυτά όμως) το οποίο ζει στον βάλτο του και θέλει την ησυχία του γενικώς. Αυτή του την ησυχία διάφοροι χαρακτήρες από παραμύθια, όπως ο γάιδαρος που έρχονται να ζήσουν στον βάλτο του, επειδή τους διώχνει ο πρίγκιπας από το βασίλειο. Ο μουρτζούφλης Σρεκ πρέπει να πάει να βρει τον πρίγκιπα και ο νευρικός, αγχώδης κι ανασφαλής γάιδαρος του πιάνει φιλίες στο ταξίδι του. Γενικότερα ο γάιδαρος είναι ο μπελάς της υπόθεσης και ο Σρεκ αυτός που θέλει να ξεμπερδεύει. Με διαφορετική ιδιοσυγκρασία και διαφορετικά μυαλά, ο Σρεκ και ο γάιδαρος πρέπει να σώσουν πριγκίπισσες, να αντιμετωπίσουν δράκους, πλεκτάνες κι όλα αυτά δε μπορούν να γίνουν από κανέναν σωστά λόγω της απροθυμίας του πρώτου και της αδυναμίας του δεύτερου. Αλλά στο τέλος πάντα τα καταφέρνουν και-προφανώς-τα βρίσκουν... Και κάπου εδώ τελειώνω με τα κινούμενα.

Gomez & Morticia (Addams Family)


Όπως φαίνεται κι από την φωτογραφία θα σταθώ στην ταινία, γιατί τα cartoon και τη σειρά δε τα έχω τιμήσει. Οικογένεια Ανταμς λοιπόν, λατρεμένοι χαρακτήρες με το τέ-λει-ο ζευγάρι της οικογένειας, την Μορτιτσία και τον Γκομέζ. Ο Γκομέζ είναι ένας περήφανα αποτυχημένος δικηγόρος. Κατάγεται από την Ισπανία, είναι πάμπλουτος χωρίς να τον νοιάζει ιδιαίτερα, εκκεντρικός και με πολλή αυτοπεποίθηση. Το κυριότερο όμως είναι ότι είναι τρελά ερωτευμένος με τη γυναίκα του, Μορτιτσία. Δείχνει συνέχεια τον έρωτα του -παθιασμένα- και την αποκαλεί Cara mia. H Μορτιτσία είναι πιο χαμηλών τόνων και ήρεμη. Η εμφάνιση της υπονοεί ότι είναι βαμπιρ και γνωρίζει μαγεία. Δεν δείχνεται όσο ο Γκομεζ και δεν λέει πολλά, αλλά είναι έξυπνη και σοφή και όλοι στην οικογένεια υπακούν στις επιθυμίες. Υπεραγαπάει κι αυτή με τη σειρά της τον Γκομεζ και τον αποκαλεί Mon cher. Το αστείο μ' αυτό το ζευγάρι είναι ότι, ενώ ότι ο Γκομέζ είναι αγαθός, ευχάριστος, ικανοποιημένος με τα πάντα, δείχνει τη χαρά του και η Μορτιτσία με μια πραότητα προσεγγίζει οτιδήποτε αφορά το θάνατο και το κακό-χωρίς να είναι ουσιαστικά κακιά, αγαπιούνται παράφορα και υπόσχονται ο ένας στον άλλον να σαπίσουν μαζί στην αιωνιότητα.

Mulder & Scully (X-Files)


Οι γνώσεις μου γύρω από τα X-Files είναι περιορισμένες, αλλά απολαμβάνω να βλέπω, ακόμα κι αν δε γίνεται συχνά. Απλά δε μου έκανε να τους παραλείψω. Κι ας κάνουμε τα στραβά μάτια επειδή είναι σειρά. Η πιο πολυσυζητημένη και καλτ σειρά των 90's και σίγουρα από τις πιο αγαπημένες του κοινού. Η Σκάλη, γιατρός, καλείται να δουλέψει στο FBI και γίνεται συνεργάτης του ιδιότροπου Μόλντερ. Μαζί ερευνούν παραφυσικά γεγονότα. Ο Μόλντερ είναι πεπεισμένος πως υπάρχει μια διαφορετική αλήθεια από αυτή που θέλουν να πιστεύουμε και είναι παθιασμένος ν' αποδείξει πως η λογική-όπως την έχουμε στο μυαλό μας-κάνει λάθος πολλές φορές. Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε συνομοσιολόγο σε πρώτη φάση. Η Σκάλη, από την άλλη, έχοντας σπουδάσει θετικές επιστήμες, είναι καθαρά ορθολογίστρια και η φωνή της λογικής και ποτέ δεν πιστεύει τις θεωρίες του Μόλντερ. Βέβαια, ο Μόλντερ είναι αυτός που συνήθως βγαίνει αληθινός. Με τον καιρό η Σκάλη τον εμπιστεύεται. Προφανώς υπάρχει και love story, αλλά ποτέ δε στάθηκαν σ' αυτό οι δημιουργοί του για να προσεγγίσουν το κοινό. Είναι απλά καλτ να βλέπεις δύο τόσο διαφορετικούς κόσμους να συνεργάζονται, να προσεγγίζουν ο καθένας με τον τρόπο του υποθέσεις και τελικά να συμπαθιούνται τόσο και πάντα να καταφέρνουν να τα βγάζουν πέρα.

Murtaugh & Riggs (Lethal Weapon)


Ανάλαφρο και αξιοσημείωτο δίδυμο. Γενικά το "Φονικό Όπλο" είναι περισσότερο σάτιρα προς τις μπατσοταινίες, παρά μπατσοταινία. Όπως το πάρει κανείς βέβαια, απολαυστικό κι από τις δύο όψεις είναι! Ο Murtaugh έχει το προφιλ του κλασικού Αμερικανού πολίτη-όπως παρουσιάζεται στις ταινίες- και είναι και μπάτσος. Ήσυχος γενικά, έχει κλείσει τα 50 κι ανησυχεί για τα γεράματα. Του στέλνουν συνεργάτη τον νέο Riggs, για να τον βοηθήσει σαν παλαιότερος, ο οποίος είναι αυτοκαταστροφικός κι έχει προβλήματα θυμού επειδή δε μπορεί να ξεπεράσει το θάνατο της γυναίκας του. Οι υποθέσεις δε μας νοιάζουν, όσο βλέπουμε όπλα καταστροφές κι εμπόρους ναρκωτικών και νταβατζήδες να γίνονται κομμάτια. Το δίδυμο είναι φοβερό. Ο Murtaugh συνοδεύει περισσότερο τον Riggs, ο οποίος πάντα κάνει το χαμό. Συνήθως του βγαίνει ο ώμος πχ. Μέσα από την τριβή που έχουν λόγω διαφορετικής ηλικίας, διαφορετικών εμπειριών και ιδιοσυγκρασίας, μαθαίνουν τη συνεργασία και τη φιλία. Ειδικά ο Riggs, αποβάλλει τον αυτοκαταστροφικό εαυτό του και γίνεται οικογένεια του Murtaugh.

Jules Winnfield & Vincent Vega (Pulp Fiction)


Πολυαγαπημένη ταινία το Pulp Fiction. Έχει λατρευτεί για τους χαρακτήρες του, μέσα στους οποίους είναι οι κύριοι που αναφέρουμε. Δουλεύουν και οι δύο για έναν γκάνγκστερ και είναι, αυτό που λέμε κι εννοούμε, συνεργάτες. Ο πρώτος έχει βίτσιο να λέει αποσπάσματα από τη Βίβλο και ο δεύτερος είναι συνειδητά διεφθαρμένος για να τον ενδιαφέρει οτιδήποτε. Δε μπορώ να πω ότι ψυχογραφεί ο Ταραντίνο τους χαρακτήρες αυτούς, απλά βλέπουμε τα ευτράπελα μιας υπόθεσης που αναλαμβάνουν. Δεν έχουν επικοινωνία μεταξύ τους, ασχολούνται με τη δουλειά που τους ανατίθεται, αλλά συχνά έχουν διαφωνίες περί σωστού και λάθους πχ, με τον Winnfield να είναι πιο συντηρητικός και τον Vega αδιάφορο προς οτιδήποτε. Περπατάνε κι έχουν στυλ, όπως όλοι οι Ταραντινοχαρακτήρες, απλά αυτοί πάνε μαζί, ξελασπώνουν και είναι τα κουλ σκυλάκια ενός γκανγκστερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου