Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Joint Security Area

Ο Chan-wook Park έχει καταλήξει να είναι από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες. Πέρα από κάποιες γνωστές ταινίες του -πρώτες και καλύτερες αυτές που περιλαμβάνονται στην τριλογία της εκδίκησης- υπάρχουν κάποιες που, έχω την εντύπωση πως δεν έχουν την ίδια απήχηση, ενώ είναι εξίσου καλές. Το Joint Security Area είναι μια από αυτές.

Σκηνοθέτης:
Chan-wook Park
Σεναριογράφος: Seon-san Jeong, Hyeon-seok Kim, Mu-yeong Lee, Chan-wook Park, Sang-yeon Park (βιβλίο)
Προβλήθηκε: Σεπτέμβριος 2000 (Ν. Κορέα)
Είδος: Δραματικό, Πολεμικό





















Στην γη των συνόρων που χωρίζει την Νότια από την Βόρεια Κορέα δολοφονούνται δύο Βόρειοι από έναν Νότιο, σε Βόρειο έδαφος. Ο νοτιοκορεάτης ισχυρίζεται ότι τον απήγαγαν, ο Βορειοκορεάτης που επιβίωσε ισχυρίζεται ότι τους προκαλούσε. Την υπόθεση προσπαθεί να διελευκάνει μία Ελβετή-Κορεάτισσα στρατιωτικός, που είναι ουδέτερη, για να μην εξελιχθεί η κατάσταση σε σοβαρή εμφύλια διαμάχη. Τα στοιχεία την οδηγούν στο συμπέρασμα πως υπήρξε κι άλλο ένα άτομο που πάτησε τη σκανδάλη, αλλά όσες περισσότερες ερωτήσεις κάνει, τόσο λιγότερο μιλάνε οι ύποπτοι.
Κάνοντας ένα flash-back μαθαίνουμε ότι ο ένας Βορειοκορεάτης που σκοτώθηκε μαζί με αυτόν που επέζησε, είχαν βοηθήσει τον Νότιο που τους πυροβόλησε να σωθεί από μια νάρκη και σιγά σιγά έγιναν φίλοι, μαζί μ' έναν ακόμα Νότιο, φίλο του πρώτου. Όταν, κατά τύχη, τους ανακάλυψαν έγινε επεισόδιο κι αναγκάστηκαν να βγάλουν όπλα. Η λύση και η διαδικασία διελεύκανσης θα παίξει σημαντικό ρόλο τόσο για τους στρατιώτες, όσο και για την στρατιωτικό που ερευνά την υπόθεση.
Ένα εξαιρετικό πολεμικό δράμα, που εξετάζει τον πόλεμο μέσα από την πιο ανθρώπινη μεριά και με μια έξυπνη υπόθεση. Η φιλία και η εξέλιξή της είναι τόσο απλή, γίνεται ξεχωριστά από τον πόλεμο, αποδεικνύει πόσο απρόσωπος και παράλογος είναι, αλλά και πόσο καταστροφικός όταν εισβάλει στις ανθρώπινες σχέσεις και πόσο μεγάλο και σημαντικό μπορεί να καταλήξει να γίνει ένα "στρατευμένο" γεγονός.
Χαμηλών τόνων σκηνοθεσία, απλός παρατηρητής και "αφηγητής" ο σκηνοθέτης μας παραθέτει τα γεγονότα χωρίς να πάρει θέση, λέγοντας κάτι απλό όπως "ο πόλεμος είναι κακός" με την πιο ανθρώπινη και τραγική ιστορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου