Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ταινιόραμα - 10η μέρα - Αφιέρωμα στον Τσέχικο Κιν/φο

Πάει πάνω από ένας χρόνος που έχει να γράψει κάποιος στο blog και απ' ότι βλέπω υπάρχουν επισκέψεις, πράγμα που πήρα ως αφορμή για ν' αρχίσω να ξαναγράφω. Ελπίζω να "επιστρέψουν" και οι υπόλοιποι bloggers. Καλώς σας (ξανα)βρήκα λοιπόν!
Αυτό τον καιρό στην Αθήνα συμβαίνει ένα όμορφο πολιτιστικό -ας πούμε- γεγονός. Ο κινηματογράφος "Άστυ" επί της οδού Κοραή φιλοξενεί το ονομαζόμενο "Ταινιόραμα", ένα πλήθος προβολών ταινιών μεγάλου μήκους από γνωστούς σκηνοθέτες, κινήματα κλπ. Είναι χωρισμένο σε θεματολογίες, αλλά και ονόματα σκηνοθετών. Συνολικά θα προβληθούν 168 ταινίες. Προσωπικά έχω πάρει κάρτα απεριορίστων προβολών και πηγαίνω κάθε μέρα, όσο μπορώ. Η σημερινή είναι η 14η μέρα και απ' όσες ταινίες έχω δει θα ήθελα να γράψω αρχικά για την 10η μέρα, που είχε αφιέρωμα στον Τσέχικο Κινηματογράφο.

Έρωτας στο Zelary

Σκηνοθέτης: Ondrej Trojan
Σεναριογράφος: Petr Jarchovsky, Kveta Legatova (βιβλίο)
Προβλήθηκε:
Δεκέμβριος 2004
Είδος: Δράμα, Ρομαντικό





















Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μία εκπαιδευόμενη γιατρός είναι μέλος της αντίστασης μαζί με τον εραστή της. Όταν οι Ναζί τους ανακαλύπτουν, αποφασίζεται να φυγαδευθεί σ' ένα ορεινό χωριό όπου ένας ασθενής της, τον οποίο έσωσε, δέχεται να τη παρουσιάσει ως γυναίκα του. Ο εραστής της πεθαίνει και η ίδια πράγματι κρύβεται σ' αυτό το χωριό, αλλάζει ταυτότητα και παντρεύεται τον ασθενή της.
Επικεντρωνόμαστε στη εντελώς ορεινή ζωή του χωριού και στην προσπάθεια της πρωταγωνίστριας να αντέξει τη νέα της καθημερινότητα -πριν πάει να ζήσει στο χωριό δούλευε στην πόλη ως νοσοκόμα και ήταν μέλος της αντίστασης άλλωστε. Εκεί θα γνωρίσει όλες τις γραφικές, λογοτεχνικές κι απαραίτητες φιγούρες μιας μικρής κοινωνίας: τον μεθύστακα άντρα, την σοφή γριά γυναίκα, την χήρα με το παιδί κ.λ.π. Εργάζεται, γίνεται νοικοκυρά, κάνει φιλίες, εχθρούς και τελικά ερωτεύεται τον άντρα της, έναν καλό και όπως αποδεικνύεται γενναίο άντρα.
Η ταινία δεν είναι πρωτότυπη, αλλά είναι έξοχα γυρισμένη με καλούς ηθοποιούς. Στο σύνολο της είναι καθαρά ηθογραφική, πράγμα που ευνοεί την μεγάλη της διάρκεια- δεν την κάνει κουραστική δηλαδή. Επι τη ευκαιρία, μου θύμισε λίγο Louis Malle σ' αυτό το σημείο. Δεν "πέφτει" σε ερωτικά ξεσπάσματα, γίνεται μελαγχολική και αποφεύγει τους μελοδραματισμούς. Οι εικόνες από το ορεινό τοπίο είναι όμορφες και τ' όλο πλέξιμο του έρωτα των δύο αυτών χαρακτήρων είναι απλό κι ανθρώπινο. Στα συν το φόντο του ΒΠΠ. Πρωτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Κάθε ψέμα κρύβει μια αλήθεια

Σκηνοθέτης: Jan Hrebejk
Σεναριογράφος:
Petr Jarchovsky
Προβλήθηκε: Ιανουάριος 2011
Είδος: Δραματικό

















Ο Πάβελ Γιόσεκ είναι ένας σπουδαίος ψυχίατρος και πρόκειται να του απονεμηθεί βραβείο για το έργο του, αλλά και την αντιφασιστική δράση που είχε αναπτύξει στα χρόνια του ΒΠΠ. Ο γαμπρός του, που τον ζηλεύει, εργάζεται στη δημοσιογραφική ομάδα που γυρίζει ένα ρεπορτάζ γύρω από το πρόσωπο του Πάβελ. Ανακαλύπτει πως ο πεθερός του, εκείνα τα χρόνια, δεν ήταν τόσο ηθικός όσο παρουσιάζεται, γιατί είχε συνεργαστεί με τις Μυστικές Υπηρεσίες. Αυτό το νέο ταράζει την οικογενεία του Πάβελ και αλήθειες και ψέματα αρχίζουν να έρχονται στο προσκήνιο, που επηρεάζουν την καθημερινότητα τους.
Εξαιρετική πλοκή, ένα πιο κοινωνικό "Μουσικό Κουτί". Καθ' όλη την ζύμωση των χαρακτήρων επικρατεί η σύγχυση και η απαίτηση του ηρωισμού, ενώ, εν τέλει, ο Πάβελ έπεσε στην ανάγκη που είχαν πέσει οι περισσότεροι άνθρωποι που φοβήθηκαν γι' αυτούς και την οικογένεια τους, με όλα όμως τα παρελκόμενα που επηρέασαν και κάποιους άλλους γύρω του. Καθαρά δραματική η ταινία, που δεν γίνεται ούτε αυτή μελό-ενώ θα μπορούσε, σου αφήνει γλυκόπικρη γεύση.

Υπηρέτησα το Βασιλιά της Αγγλίας

Σκηνοθέτης: Jiri Menzel
Σεναριογράφος: Jiri Menzel, Bohumil Hrabal
Προβλήθηκε: Ιανουάριος 2007 (Τσεχία)
Είδος: Κωμωδία, Δράμα, Ρομαντικό
























Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, είναι ένας άνθρωπος που έζησε και μας αφηγείται με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο την ιστορία της Τσεχοσλοβακίας κατά τον ΒΠΠ. Είναι φιλόδοξος σερβιτόρος που κάνει σιγά σιγά γνωριμίες με τους κατάλληλους ανθρώπους προκειμένου να φτάσει ψηλά και να δημιουργήσει δικό του ξενοδοχείο σε μια εποχή όπου το χάσμα των τάξεων, αλλά και των εθνών εντίνεται. Μέσα στην αφέλεια, τον τρόπο ζωής των πλουσίων και την ονειροπόλησή του, γνωρίζει κι ερωτεύεται μία Γερμανίδα και με τον τρόπο του βοηθάει τους Ναζί. Εν τέλει τιμωρείται για την πράξη του αυτή.
Όλη η ταινία περιστρέφεται γύρω από την υπερβολή των πλουσίων και των φασιστών, αλλά και τον ιδιαίτερα αφελή αυτό άνθρωπο. Θεωρεί πως τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία, ερωτεύεται, χωρίς να σκεφτεί ένα συλλογικό καλό. Οι εικόνες και ο τρόπος που παρουσιάζονται οι βασιλιάδες και οι αριστοκράτες είναι απολαυστικός. Σκηνές που θυμίζουν Παζολίνι, με πόρνες που τις ταϊζουν άπειρα φαγητά διάφοροι αριστοκράτες. Γενικότερα η ταινία είναι ειρωνική, με καυστικό πολιτικό μήνυμα και δίνει το μάθημα της στον ήρωα στο τέλος και ουσιαστικά μιλάει για το τίμημα μιας τόσο ρηχής φιλοδοξίας, αλλά και την ίδια της τη φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου